AKCIJA „Pokretom do zdravlja – Fit kroz život“
ponedjeljak, 03. rujan 2012 00:00

uz Međunarodni dan Fizikalne terapije - 08. rujna - RŠC Jarun od 11 sati

ORGANIZATOR:
Hrvatska komora fizioterapeuta
 
POKROVITELJ:
Ministarstvo zdravlja

Hrvatska komora fizioterapeuta poziva građane da se pridruže u obilježavanju međunarodnog dana Fizikalne terapije i izmjere svoju pokretljivost, indeks tjelesne mase i šećer u krvi kao važne indikatore za biti Fit kroz život.

Nastupit će brojni plesni klubovi, a građani će se moći iskušati u prvim plesnim koracima.
Hrvatska komora fizioterapeuta je pripremila i poklone iznenađenja građanima među kojima je i  poster vježbe: „Pet minuta za zdravlje vaše kralježnice na radnom mjestu“.
 
Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a doći će ju podržati ministar zdravlja prof.dr.sci. Rajko Ostojić i naši poznati sportaši, kako bi poslali snažniju poruku javnosti glede prevencije zdravlja vezane uz količinu i kvalitetu kretanja/pokretljivosti.

Centralno događanje akcije " Pokretom do zdravlja -  Fit kroz život " je na košarkaškom igralištu ŠRC Jarun, 08, rujna 2012 s početkom u 11 sati. U samom programu fizioterapeuti će davati besplatne savjete i fizioterapeutske tretmane, demonstracije vježbi za prevenciju križobolje, vježbe za trudnice, prevenciju loših držanja i ravnih stopala kod djece te ostale vježbe za poboljšanje fleksibilnosti, pokretljivosti i ravnoteže. Također će sudionici moći testirati i provjeriti svoju pokretljivost kroz upitnik "Promijeni stanje svoje tjelesne pokretljivosti". U program će se uključiti plesni klubovi – kao demonstracija zdrave i ugodne aktivnosti za održavanje pokretljivosti.
Volonteri iz Koalicije udruga u zdravstvu, i to Zagrebačko dijabetičko društvo će sudionicima besplatno mjeriti šećer u krvi, te Udruga za prevenciju prekomjerne težine koja će s mjerenjem indexa tjelesne mase također pomagati s besplatnim savjetima.
 
Zašto fizioterapeuti promoviraju pokretljivost?
 
Fizioterapeuti se sve češće susreću s pacijentima kojima je zbog nedostatka kretanja ili izvođenja nepravilnog pokreta,  smanjena pokretljivost i ugroženo opće zdravlje.
Fizioterapeuti vjeruju da potpun i funkcionalan pokret je smisao onoga što znači biti zdrav.
Hrvatska komora fizioterapeuta ovom akcijom želi upozoriti hrvatsku javnost na pokretljivost tijela kao važan čimbenik u prevenciji bolesti. Većina ljudi, osobito mladih, sve je sklonija sjedilačkom načinu života uz televizor, računalo i sl. što dovodi do pretilosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog tlaka, osteoporoze i drugih bolesti. Stoga fizioterapeuti kao stručnjaci u razvoju i održavanju ljudske sposobnosti za pokretom i funkcioniranjem mogu puno pomoći u smanjenju i prevenciji tih rizika, te poboljšati mobilnost i neovisnost kroz promoviranje zdravih stilova života i fitnesa kod svih dobnih skupina, ističe predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić.
 

 

Povratak

 

 


Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju prepoznaje Hrvatsku komoru fizioterapeuta kao jedino ovlašteno tijelo za fizikalnu terapiju u Hrvatskoj. 


Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju prepoznaje Hrvatsku komoru fizioterapeuta kao jedino ovlašteno tijelo za fizikalnu terapiju u Hrvatskoj. Zaboravili ste lozinku?