Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo pozvao predstavnike zdravstvenih komora na sastanak
četvrtak, 29. siječanj 2015 00:00

Zagreb, 28. siječnja 2015. - Sukladno nedavnom dogovoru članova saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i predstavnika Hrvatske liječničke komore, u srijedu je u Hrvatskom saboru održan zajednički sastanak članova Odbora s predstavnicima komora u zdravstvu i Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, a na kojem je sudjelovao i  ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. dent. med.. Ciljevi sastanka bili su razmjena mišljenja i iskustva, sagledavanje stanja i produbljivanje suradnje između najvažnijih dionika zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Predsjednik Odbora doc. dr. sc. Željko Jovanović rekao je 

da su razgovori predstavnika strukovnih organizacija s Ministarstvom zdravlja, HZZO-om i saborskim Odborom izuzetno korisni s obzirom da je zdravstveni sustav jedan od najsloženijih sustava u Hrvatskoj. S njim se složio ministar Varga te dodao da unatoč mnogim problemima i otvorenim pitanjima u zdravstvu ima i mnogo prostora za poboljšanja, a prijedlozi i uloga strukovnih komora su u tom procesu vrlo važni. 

U nastavku sastanka, u kratkim izlaganjima, probleme svojih strukovnih organizacija i prijedloge za rješavanje pojedinih pitanja, iznijeli su predstavnici osam strukovnih komora: predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. dr. Hrvoje Minigo, glavna tajnica Hrvatske komore dentalne medicine Jasminka Polić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih biokemičara Goran Bulatović, glavna tajnica Hrvatske ljekarničke komore Katica Vugrinčić Tomičić, predsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika Jasna Matić, voditelj strukovnog razreda za djelatnost sanitarnog inženjerstva Bruno Cvetković, dopredsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika Helena Medvedec, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec i dopredsjednica Hrvatske komore primalja Marija Račić.  

Među osnovnim problemima koji su im zajednički, predstavnici komora su istaknuli što hitnije rješavanje problema u području priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija u Hrvatskoj, uvažavanje mišljenja strukovnih organizacija u postupku izrade zakonskih i podzakonskih akata u području zdravstva, preispitivanje nekih elemenata pravilnika o pripravničkom stažu i primjerenije vrednovanje obrazovanja i rada zdravstvenih djelatnika uz stvaranje uvjeta za njihov ostanak u Hrvatskoj. 

U svojem osvrtu na izlaganja predstavnika komora, ministar Varga je ponovio kako će Ministarstvo zdravlja podržati uključivanje strukovnih komora u proces donošenja zakonskih i podzakonskih akata te s njima intenzivnije surađivati. Govoreći o sve većem broju odlazaka zdravstvenih radnika iz Hrvatske i problemu priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, ministar Varga je rekao da je mobilnost radne snage u interesu Europske unije, ali je sigurnost pacijenata prioritet. Napomenuo je kako i 300-tinjak medicinskih sestara u Hrvatskoj koje imaju završen magisterijski studij trebaju biti primjerenije plaćene. 

„Rješavanju problema priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija u Hrvatskoj potrebno je pristupati pažljivo kako bi priliku za zapošljavanje imao samo kvalitetan i stručan kadar“, rekao je ministar Varga.  

Predsjednik Odbora dr.Jovanović dodao je da će Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku nastaviti pratiti realizaciju dogovora s današnjeg zajedničkog sastanka te najavio i aktivnosti Odbora koje tome mogu doprinijeti kao što je, primjerice, održavanje tematskih sjednica. (izvor: sabor.hr)

 

 

 

Povratak

 


Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju prepoznaje Hrvatsku komoru fizioterapeuta kao jedino ovlašteno tijelo za fizikalnu terapiju u Hrvatskoj. Zaboravili ste lozinku?